Vi mötte upp laget en dag tidigare än tävlingarna började, på ett hotell i Gardemoen för att laget skulle ha möjlighet att träna tillsammans i en inomhuslokal som Mona Kjernholm ordnat genom norskan Maj-Britt Grunni. Vi åt en gemensam middag på hotellet men alla var ivriga på att komma upp tidigt på morgonen för att träna så kvällen blev inte lång. Morgonen efter åkte Laget iväg och tränade medans vi lagledare åkte iväg och checkade upp hotellet i Lilleström där vi skulle bo under tävlingsdagarna. Det var ett fint hotell i direkt anslutning till mässhallen, perfekt! Väl framme på hotellet blev det åter gemensam middag, ett kort möte inför morgondagen och en tidig kväll.

Fredag

Informationsmöte och lottning. Lottningen går till så att länderna får en startordning i år blev det Finland, Norge, Sverige och Danmark, sedan lottas en startade från varje land i turordning så var fjärde startande bli en svensk. Tävlingen delas sedan upp i två delar varav den ena går på lördagen och den andra på söndagen. På fredagkvällen fick alla lagen en kort träningstid i hallen där de tävlande har chans att känna på underlag samt till viss del ljudnivån. Träningen gick väldigt bra för alla i laget.

Lördag morgon

09.00 inmarsch bakom fanan och tal. Direkt därefter började tävlingen med sittande i grupp för samtliga tävlande. Den gick bra för de svenska ekipagen, poäng mellan 8-10. Redan här såg vi att bedömningen var tuff, men vi har hade ett tufft lag med oss!

Först ut på plan var våran tävlande reserv Mona Karlsson med Alfred som gjorde ett bra program men hade tyvärr en nolla, det blev 99 poäng.

Näste svensk var Lillemor Edström och Krollie, som sin vana trogen gjorde ett bra program och fick 131,50 poäng.

Sen kom Maria Hagström med Ylle och presterade det finaste fria följ vi sett dem göra, resten gick också bra och slutade på 128,50 poäng.
Därefter kom Lena Andersson med Atlas, här kom det ett gult kort på gå-runt-rutan!? Enligt domaren för att hon gick för långt ifrån konerna. Vi frågade då varför inte de som gick för nära konerna fick det också, men då sa han att det var för att det var för att det var lättare att gå längre ifrån än nära, vilket vi inte höll med om. Står det ca. 0,5 m från den tänkta linjen mellan konerna är det lika fel att gå för nära som för långt ifrån. Resten gick bra, men vi oroade lite för att om hon får ett gult kort till… Lena fick 118,50poäng.

Efter detta kom Anders och Okki som efter en bra prestation slutade på 122,50 poäng.

Därefter äntrade Diana och Zakk ringen och gjorde ett väldigt bra program som resulterade i 130 poäng.

Sist ut av svenskarna var Mona och Marvin som fick ihop dagens 5:e bästa resultat och blev bästa svensk på 134,50 poäng.

Vann dagen gjorde Miriam Söndergaard och Texas från Danmark med 142,25 poäng, 2:a kom Heidi Kailio som var Finska lagets reserv på 140,75 poäng.

Det var en väl upplagd tävling och vi packade ihop oss och gick den lilla biten till hotellet. På kvällen bjöd Norska kennelklubben på galamiddag på hotellet, det var trevligt att umgås med alla lagen.

Söndag

På söndagen startar man i omvänd poängordning, alltså den med högst poäng dagen innan startar sist, förutom att Finland hade en löptik som skulle gå hela programmet sist.

Först ut av de Svenska ekipagen var Mona och Alfred som lutade på sammanlagda 208,25 poäng.

Sen kom Lena och Lotus som fick ihop 261,50 Poäng.

Därefter startade Anders och Okki som slutade på 200,75 poäng.

Direkt efter Anders gick Maria och Ylle in på plan och slog till med 268,25 poäng.

Nu var det tight mellan de våra och med endast en i mellan gick sen Diana och Zakk ut och gjorde väldigt bra ifrån sig, 272,50 poäng.

Två ekipage emellan sen var det dags för Lillemor och Krollie som som vanligt gjorde ett jämnt och fint program och slutade på 270,75 poäng.

Vi hade fördelen att ha med oss flera medföljare som hjälpte oss med allt runt omkring och vi hade lyckats få hjälp med ett datorprogram som uppdaterades så fort som möjligt och vi kunde genom det få till rapporter i realtid till en webbsida länkad från SBKs sida, fantastiskt! Det gjorde också att vi hade full koll på hur vi låg till resultatmässigt både individuellt och lagtävlingen, och nu började det bli spännande!

Nästa att gå ut var Mona och Marvin, vårt sista ekipage, hon var tvungen att göra ett bra program om vi skulle ha något med guldet att göra. Vilken press… men hon såg ut som säkerheten själv och presterade ett jämnt och fint program som resulterade i 266,25 poäng.

Nu var det spännande när sista ekipaget Elina Niemi från Finland (löptiken) skulle in, hon hade hela programmet att göra och det var hon som avgjorde om vi skulle vinna guld…Hon var tvungen att göra 278 poäng för att Finland skulle vinna. Hon 0:ade sitt sista moment, rutan, stackars henne.

Men vi tog GULD!!!!

Segern individuellt gick till Christa Enkvist med Tending Vigor och Lena W med Tending Blackie på exakt samma poäng.278,25. 3:a blev danskan Miriam S med Texas 278 poäng. Sedan kom vi, svenskarna. Diana 4, Lillemor 5, Maria 6, Mona Kjernholm 7 och Lena 9. Anders och Mona Karlsson hade oturen att få ett par nollor. Vi hade också med oss en reserv Lena Andersson med Gubben, som inte tävlade.

Lagtävlingens resultat

Sverige 1339,25
Finland 1301,50
Norge 1280,25
Danmark 1236,50

Vi paraderade bakom fanan genom hela mässkomplexet till stora ringen där det var prisutdelning, tyvärr var vår cd med nationalsången trasig, visade det sig, men en Norsk utställningsdomare sjöng den, och vi stämde in. På kvällen bjöd SBK på GULDmiddag och vi hade en trevlig avslutning på detta äventyr.

Det är en förmån att vara lagledare för detta duktiga och trevliga landslag!! Ett stort tack till alla medföljare! Utan er skulle vi inte klara oss.

Lotta Linusson och Anne Dahlin

big_0ez9e_dsc_1569

Maria & ylle ska starta

Diana & Zakk

GULD KRAMEN